X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De vlier (Sambucus nigra) en zijn toepassingen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +6 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van 11960 11960 Auteur op infoyo sinds
29 December 2008


Bekijk het profiel van 11960
Datum: 15-06-2009
Auteur: 11960
Over het gebruik van bloesem en bes van de vlier is veel geschreven. Hoewel niet eenvoudig heb ik getracht artikelen te vinden op Infoyo die over deze struik handelen. Naast twee artikelen van mijzelf heb ik nog een paar verhalen weten te vinden die over de vlier gaan. Het is mogelijk dat ik tijdens deze screening enkele verhalen heb gemist. Mijn excuses hiervoor. Genoemde artikelen bevatten een schat aan informatie. Ik heb echter nog enkele toepassingen gevonden die ik je niet wil onthouden. Mocht je nog meer willen weten over de vlier, raadpleeg dan de bijgevoegde referenties.

Vlierbloesem

In (4) wordt een recept gegeven voor vlierbloesempannekoeken. Een variant hierop en een niet alledaags toetje zijn vlierbloesembeignets. Voor dit nagerecht gebruik je de hele scherm met vlierbloesem. Maak een beslag van meel, melk en ei (hoe dat moet, hoef ik je toch niet te vertellen, hoop ik) en dompel de droge schermen één voor één in het beslag. Verhit een pan met olie en bak de beignets totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken en houd ze warm. Serveer deze lekkernij met honing, stroop of poedersuiker en desgewenst met een klein beetje kaneel. Heerlijk! Je zult zien dat ik niet overdrijf. Als je snel bent, kun je ze nu nog plukken, denk ik.

Fluit

Doordat de stammetjes en takken van de vlier hol zijn, althans een kern hebben van heel zacht materiaal, dat gemakkelijk is te verwijderen, kun je hiervan eenvoudig een fluit maken. Met een beetje fantasie kom je daar wel uit! Ik weet niet hoe het met de jeugd in deze tijd is (waarschijnlijk zitten ze veel achter een computer), maar wij hebben ons daar geweldig mee vermaakt.

Propbus

Propbus

Een andere toepassing voor dit ´holle´materiaal is de vervaardiging van een ´propbus´, althans zo werd dit kleinood genoemd in onze streek. Ik heb in de encyclopedie gezocht naar dit woord, maar ik kom de naam ´propbus´ niet tegen. Ook Internet bracht me niet verder. Waarschijnlijk komt het uit ons dialect. Laten we ons toch maar bij dit woord houden. Als je verder leest, kom je er achter dat dit woord nog niet zo verkeerd is gekozen.
Een stammetje vlier (bus) van bijvoorbeeld 20 tot 25 cm lengte, wordt ontdaan van de kern door middel van een ijzeren staaf. Vervolgens wordt een houder gemaakt met een ijzeren pin, waarbij de diameter van de pin even groot is als die van de holte van de bus en ongeveer even lang is als de bus (zie de prachtige schets hiernaast; ik hoop dat de tekening enige duidelijkheid verschaft wanneer hij wordt vergroot). De pin kun je gemakkelijk met een hamer in een stukje ander hout slaan. Vervolgens maak je twee natte proppen van papier en je propt ze aan beide zijden in de opening van de bus. Vervolgens zet je de pin op een van de zijden en je drukt de bus tegen je buik aan. Je zult zien dat de eerste prop er met een knal ´uitvliegt´. Wij hebben hier vroeger veel plezier aan beleefd, maar ik betwijfel of de jeugd (kinderen) van tegenwoordig zich hiermee nog kan vermaken, tenzij misschien (o)pa samen met kind de vervaardiging van dit ongevaarlijk en prachtig speelgoed als een uitdaging ziet. Veel plezier ermee.

Referenties

(1) Fabricage van (vruchten)wijn:
http://eten-en-drinken.infoyo.nl/bier-en-wijn/14783-fabricage-van- vruchtenwijn.html
(2) Snelle, effectieve bestrijding van verkoudheid en/of griep:
http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/alternatief/14750-snelle-effectieve-bestrijding-van-verkoudheid-enof-griep.html
(3) Vlierbessensap met pruimen en abrikoos:
http://eten-en-drinken.infoyo.nl/recepten/7706-vlierbessensap-met-pruimen-en-abrikoos.html
(4) Wat je allemaal met de vlierstruik kunt:
http://eten-en-drinken.infoyo.nl/recepten/9392-wat-je-allemaal-met-de-vlierstruik-kunt.html

Reacties op dit artikel
Mieke, 2011-09-06
( 0 )

Bij ons in de streek noemt dit klakkebusse,
dit is wel terug te vinden op internet
http://vls.wikipedia.org/wiki/Klakkebusse_(proppeschieter)
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl