X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoera het is weer weekend, tijd om te werken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 18-02-2009
Auteur: Beanbag
De afgelopen decennia is er nogal wat veranderd. Waar vroeger moeders thuis bleef en voor het huishouden zorgde, terwijl vaders het gezinsonderhoud ging verdienen, werken nu twee partners en moeten we elke weekend weer de huishoudelijke taken invullen. Wassen draaien, bedden opmaken, opruimen, poetsen, enzovoorts.

Als werkend mens verheug je je vaak op het weekend. Dat heb je als kind geleerd, want in het weekend hoef je niet naar school en valt het maken van huiswerk mee, omdat je het over twee dagen kunt verdelen. Dus raak je gewend aan veel vrije tijd, waarin je kunt doen waar je zin in hebt.
Vanaf het moment dat je voor jezelf gaat wonen verandert dat al, want langzaam aan begin je te beseffen dat vervuiling ook zijn nadelen heeft. Dus begin je langzaamaan je kamer of appartementje iets schoner te houden, begint het poetsen en wassen draaien, strijken (of niet) en alles wat er bij hoort. Het werkelijke leven heeft zijn tol geŽist. Vanaf nu zal het alleen maar erger worden.
Opruimen en een schone leefomgeving zo blijkt uit allerlei onderzoek zorgt er voor dat je langer en vooral ook gezonder leeft. Dit kun je een puber wel vertellen of een jonge, op zichzelf wonende vrouw of man wel laten lezen, het dringt pas echt door als er een relatie ontstaat. Voor je lief wil je dat je huis er opgeruimd en enigszins netjes uit ziet, dus wordt gepoetst, opgeruimd.
Als er dan ook nog kinderen komen is hygiŽne van belang. Hier start het derde deel van het werkzame leven. Vanaf nu loop je achter de koters aan op te ruimen, terwijl zij weer nieuwe rommel maken. Het huis op orde krijgen is het ene, het zo houden een ander. Ga je aan het werk (betaald werk, bij een baas) dan komt het huishouden in het gedrang. Sommigen kunnen zich hulp in de huishouden permitteren, anderen moeten het naast het werk, de zorg voor het eten, de kinderen en soms de partner doen. Gelukkigen doen het als partners samen of delen in ieder geval redelijk de werkzaamheden.
Steeds meer worden de zwaardere en wat rottige klussen naar het weekend geschoven. Het weekend wordt zo het moment waarop wassen worden gedraaid, het huis wordt gepoetst, wordt gestreken, de auto wordt gepoetst, de tuin wordt onderhouden en allerlei andere klussen worden geklaard. Terwijl we ook soms nog willen sporten of met de kids naar sport moeten. Waar we ook nog iets leuks willen doen. We hebben ons doel bereikt.
Menigeen is blij als het maandag is. We haten de maandag niet meer, zoals we dat als jongeren deden, maar we loven de maandag. We mogen weer gaan werken. Dat betekent rust. Een omgekeerde wereld. Waar vroeger het weekend het moment van rust was, zijn dat twee zware dagen vol werk geworden. Terwijl het werk, dat vroeger als zwaar werd ervaren, nu de ontsnapping vormt, waarbinnen je het huishouden kunt vergeten.
Totdat het weer weekend wordt. Dan doemt het monster weer op en eist zijn tol.
Hoe zou het komen dat steeds meer mensen moe en gestresst worden of zijn? We hebben zoveel meer vrije tijd dan de mensen vroeger?
Trek daar eens de dagelijkse reistijd en het huishouden van af. Hebben we dan meer of minder vrij uren dan de mensen in de vijftiger en zestiger jaren? Neen, de oplossing is niet de vrouwen hun recht op het aanrecht terug te geven. De oplossing kan zijn -allebei- een stapje terug te doen en een dag per week minder te werken. Op die dag zou het huishouden een plek kunnen krijgen. Helaas vullen we die vrije dag weer met activiteiten en verplichtingen, waardoor alle ander zaken weer naar het weekend verschuiven. Leren we het ooit?

Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-02-21
( +1 )

Nee, daar zijn we nederlanders voor. Iemand zei eens ooit dat wij hollanders niet gewoon kunnen zitten, dat wij altijd wel ergens voor MOETEN opstaan. En wet je? Dat klopt. Het zit denk ik in onze genen. Een van de twee ouders thuis als de kinderen nog klein zijn, daar ben ik WEL voor, dit heeft niets met feminisme of (aan)-recht te maken maar meer met de rechten van het kind op een warm, stabiel nest waar altijd iemand thuis is en klaarstaat. De basis leggen voor warmte en respect zeg maar.
Woeste henkie, 2009-03-25
( 0 )

ik ben het er helemaal mee eens
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl