X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Crêpe ontkleuren en/of verven voor rozen.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Roelie Roelie Auteur op infoyo sinds
11 December 2010


Bekijk het profiel van Roelie
Gerelateerde artikelen Rozen zelf maken met crépepaier
Datum: 28-12-2010
Auteur: Roelie
Crepepapier wordt vaak beschouwd als knutselmateriaal voor kinderen. Minder bekend is dat het materiaal ook fantastische mogelijkheden biedt om levensecht lijkende bloemen te maken. Helaas heeft het crepe dat in de winkel aangeboden wordt vaak hele harde onnatuurlijke kleuren. Met behulp van een eenvoudige techniek en weinig gerredschap zijn is er echter een fijn basismateriaal van te maken voor een veelheid van bloemen.

Benodigdheden:


Niet kleurecht crêpepapier
Grote glazen potten of plastic emmertjes
Kranten
Plastic handschoenen
Waslijn of rek

Het materiaal waarmee we werken


Er zijn verschillende soorten crêpepapier. Per merk verschilt de dikte, de rek, de kleurechtheid en de hoeveelheid per bundel. Het wordt aangeboden in rollen en platte verpakkingen. Wanneer het papier heel strak opgerold is, kun je het beter afrollen en opnieuw tot een wat lossere bundel rollen of vouwen. Kleurechte crepe is alleen geschikt om bloemen in één kleur te maken. De kleuren zijn echter vaak heel hard en kunstmatig. Heel lichte kleuren kunnen eventueel wel geverfd worden, maar het resultaat valt mij vaak tegen. Niet kleurechte crepe kunnen we bleken en verven.

De mate van kleurechtheid verschilt per merk en bepaalt in grote mate het uiteindelijke resultaat. Vooral donkere kleuren reageren soms onverwacht omdat bij het kleuren gebruik gemaakt is van een mengsel van kleurstoffen. De ene kleurstof weekt meer uit dan de andere en kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld paars na het bleken niet alleen lichter is geworden, maar ook veel blauwer of roder. Het kan ook gebeuren dat verschillende kleuren van hetzelfde merk meer of minder kleurecht zijn. Het is mogelijk om te experimenteren met een paar druppels bleekmiddel, maar dit levert niet altijd het gewenste resultaat op.

Waarschuwing!


Gebruik altijd plastic handschoenen en bescherm kleding en werkvlak. De verfstof laat wel makkelijk los uit het papier maar is verder lastig te verwijderen.

Werkwijze

Knip de opgerolde of gevouwen crêpe in stroken, net iets breder als de hoogte van het bloemblad dat je wilt maken. Vul de pot met water en leg de crêpe er in. De kleur trekt nu uit de crêpe. Het zo verkregen gekleurde water kan gebruikt worden om wit of lichte crêpe te verven. De kleuren kunnen ook onderling gemengd worden.Vervang het water eventueel voorzichtig een aantal malen om lichtere kleuren te krijgen. Door dit met een deel van de bundels te doen krijg je mooi aflopende kleuren.

Neem de crêpe uit het water en druk (niet knijpen of wringen) het meeste water er uit. Leg de bundeltjes op een dikke laag krantenpapier. Na 12 tot 24 uur zijn de bundels voldoende gedroogd om ze af te wikkelen. Wanneer je het begin los maakt moet het papier vanzelf naar beneden rollen. Zorg dat het niet te veel uitrekt. Zeer lange stroken eventueel door midden knippen. Hang de stroken op voldoende afstand van elkaar te drogen. Rol de repen droog op en doe ze op kleur in een doos.

Tips en ideeën om mee te experimenteren

* Houd in een schrift de gegevens bij, zoals merk, waar gekocht en welke verfstoffen je gebruikt hebt. Plak er kleine stukjes van het papier in verschillende stadia bij. Daar heb je later veel gemak van omdat je dan weet welke merken het meest geschikt zijn.

* Speciale effecten kun je verkrijgen door een los gerold bundeltje rechtop in een klein laagje water of verfwater te zetten. Daardoor ontstaat een vloeiend kleurverloop of een klein gekleurd randje. Houd het proces wel goed in de gaten want soms gaat het heel snel.

* Strak opgerolde bundels ontkleuren binnenin minder als je ze niet te lang in het water laat staan. Van dit effect kan zowel lastig zijn als juist verrassende resultaten opleveren.

* Voor het verven kan ook gebruik gemaakt worden van batikverf, koud-water verven, ecoline, sterk verdunde waterverf, enz. verder kunnen natuurlijke verver ook hele mooie resultaten opleveren, bijv. thee, koffie, plantaardige verfstoffen zoals uienschillen, walnoot, rode bieten, enz. Zeef de verfstof wel goed, bijvoorbeeld door een nylonkous om te voorkomen dat er plantedelen aan het papier blijven kleven. Vooral het experimenteren met verschillende soorten thee is heel leuk en levert hele zachte tinten op.

Reacties op dit artikel
Ingridjuuuh, 2011-01-05
( 0 )

Goed artikel! Ik ga het (ooit) uitproberen :) (Gek op knutselen)
Roelie, 2011-01-05
( 0 )

Dank je Ingrid. Het ligt in de bedoeling in de toekomst meer van dit soort artikelen te plaatsen. Algemene info over technieken en materialen e.d. Wens je veel plezier met het uitproberen en hoop van je te horen of het allemaal lukt.

Roelie
Anoniempjee.x, 2011-11-19
( 0 )

Waauww. Zo cool ! xD Maar denk niet dat ik het ga makeenn. ;p ..
Betty , 2012-05-11
( 0 )

Hoi ik ben ook crepepapier aan het ondkleuren maar het word zo zacht bij mij daarna
kan jij vertellen hoe het moet groetjes betty
Yvonne m, 2013-08-20
( 0 )

Goed artikel zeg, ik heb het al op verschillende manieren geprobeerd.
Landen bijna allemaal in de kliko. nu ga ik het nog eens proberen met die kranten ...goeie tip. je hoort
nog van mij. groetjes Y M
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl