X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Diaprojectie, zonder beamer?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van iedmond iedmond Auteur op infoyo sinds
05 Januari 2011


Bekijk het profiel van iedmond
Datum: 24-01-2011
Auteur: Iedmond
Diaprojectie, het gaat nu niet over diaprojectie middels een beamer. Immers via een beamer zou je eenvoudig met een laptop of PC een presentatie kunnen houden van je fotos, en goed ook! Ook de welbekende programmas Powerpoint van Microsoft, een gratis versie van Open Office is ideaal voor presentaties. Hier wordt ook gebruik gemaakt van het begrip dia al dan of niet geillustreerd met een foto of plaatje. De snelheid waarmee dit gerealiseerd kan worden is zeer hoog. Een duidelijk voordeel. 

Diaprojector en beamer?

Diaprojector en beamer? Ik wil het hebben over de "hardware diaprojector" waar je met veel geduld de mooie opnamen plaatst, in zogeheten , diaraampjes die vervolgens worden geplaatst in een diaslede. Vaak als zo'n systeem uit het stof wordt gehaald en gebruikt kun je wachten op de opmerking: "dias , maar dat is oud!" Het wordt dus ervaren als oubollig. Jammer want dat er veel voordelen zijn met diaprojectie lijkt te worden vergeten, alleen niet bij de liefhebbers die al sinds jaar en dag zich bezighouden met diaprojectie in de basic-vorm dus.
Zij kennen zeker de voordelen van diaprojectie t.o.v. het gebruik van een beamer.
Voor de meeste mensen heeft projectie van dia's geen betekenis meer, daar zijn veel redenen voor te bedenken. De hoofdreden is denk ik -het moet even snel- En daar leent zo'n beamer zich prima voor.

Maar waar ik vooral een lans voor wil breken is de kwaliteit van de dia. Is deze minder, zeker niet, het is kwalitatief juist beter dan de weergave met de meeste (betaalbare) beamers. Gaat het om een diaprojector van topklasse(met uiteraard uitstekende dia's), dan wordt het kwaliteitsverschil zelfs dramatisch. Ik denk dan aan contrast, helderheid en kleur.
Opmerkelijk dat nu op diverse websites diaprojectoren worden aangeboden voor een fractie van de nieuwprijs, en soms zijn ze amper gebruikt. Als voorbeeld wordt een Leica P150 diaprojector aangeboden voor slechts Ä 75,- , kijken we dan naar een (nieuwe)beamer dan spreken we minimaal over het 10-voudige van de prijs en dan heb je zeker niet de beste. De tweedehands aangeboden dia-projectoren zijn dikwijls van zeer hoge kwaliteit met uitstekende optiek en mechanica, bij luxere projectoren is het mogelijk deze rechtstreeks op een computer aan te sluiten en aan te sturen via Powerpoint (!) Zo zijn er carousel projectoren van Kodak die hiervoor een interface hebben. Stel je nu eens voor: bij de powerpoint-presentatie een aanvullende dia-show van hoge kwaliteit, dat zal vast indruk maken. Kodak maakt helaas geen diaprojectoren meer, maar er wordt tweedehands veel aangeboden.
Zou het dus een idee zijn naast de beamer een diaprojector er op na te houden? Zo hoeft het geen competitie meer te zijn, je gebruikt het instrument waarvoor het bedoeld is. Er is nog iets te zeggen over dia's; dia's zijn prima te archiveren in z.g. doorzichtige dozen, je kunt nu in ťťn oogopslag zien wat je hebt. Daarnaast is inscannen ook een goede mogelijkheid, zo is het ook goed mogelijk met de PC een overzicht aan te leggen van een groot dia-archief.Meer mogelijkheden.

Meer mogelijkheden. Ook heeft de ontwikkeling met diaprojectors niet stilgestaan. Daarom laat ik nog wat mogelijkheden zien dmv twee of meer diaprojectoren. Stel u heeft nog een diaprojector over die een mogelijkheid heeft voor overvloeien dan zou een tweede projector erbij + overvloeisturing voor u wel eens een complete herontdekking kunnen zijn.
Bent u technisch onderlegd, dan zou u een eenvoudige projector eenvoudig kunnen ombouwen met een overvloei-mogelijkheid. Dit is heel goed mogelijk bij de eerder genoemde Leica-P150, er zijn enkele elektronica-componenten nodig en een chassideel om de kabels aan te sluiten.

Misschien heeft u nog zo'n diaprojector over en brengt het u op ideeen? Daarom zet ik nog een en ander op een rijtje:
  • Overvloeien met twee of meer diaprojectoren, misschien wel 8!
  • Met een timer een show automatisch laten lopen.
  • Wat al jaren gedaan wordt is synchroon geluid. Nu zijn er legio mogelijkheden met bijvoorbeeld mp3-recorders. Ook een computer is mogelijk met een goede geluidskaart en aanverwante (free-) software.
  • Met geavanceerde software de projectors aansturen voor allerlei effecten.
  • Telelenzen/zoomlenzen voor projecteren op grotere afstanden.
  • Gecombineerd (geintegreerd) projectiescherm voor uw geliefde film en een diapresentatie.
En als laatste en zeker niet de minste; het projectiescherm, hier is veel keuze in. Vooral als het scherm direct voorhanden moet zijn kan het aan de muur of aan plafond worden bevestigd. Zo bestaan er deco-schermen die geheel passen in de huiskamer. Het scherm is net zo belangrijk als de projector, lens, etc voor een mooie weergave.
Een simpele opdracht via internet aan een zoekmachine met de term 'diaprojectie' levert genoeg interessant materiaal op.

Reacties op dit artikel
Gert de jong, 2011-07-26
( 0 )

Hierbij wil ik reageren op uw pleidooi voor diaprojectie in de ware zin van het woord.
Zelf ben ik meer dan 20 jaar "aan de dia's", en sinds zo'n 15 jaar bezig met overvloeiprojectie. Ik ben blij dat ik eindelijk weer eens een recent, en zelfs positieve uitlating over dia's lees. Want, met het volwassen worden van de digitale camera, een vijftal jaren geleden, is het snel bergafwaarts gegaan met de dia(projectie). Films worden steeds moeilijker te krijgen - en worden prijzig. En juist één van de leuke dingen van een (weliswaar ietwat uit de hand gelopen) hobby is, dat het niet zo veel geld kost. Met eenvoudige middelen, maximaal resultaat.
Maar goed, ik gebruik dus dia's in klankbeelden (of audio visuele presentaties, zoals i kze inmiddels noem) voor vertoning aan groepen. U maakt nogal wat los in het geschreven artikel. Natuurlijk, het kan allemaal technisch, maar het roept (vrees ik) ook veel problemen op. Bovendien, wanneer het bovenstaande in de praktijk wordt gebracht, zou het wel eens duurder uit kunnen vallen dan het totale computergebeuren met beamer.
Ik wil enkele dingen noemen :
Geringere lichtopbrengst diaprojectoren vs beamers
Het uitlijnen van meer dan 2 projectoren kost veel tijd/geduld
Lenzen voor projectie over grotere afstanden zijn duur (en altijd x 2 of 3 projectoren)
Ombouwen projectoren is duur of misschien als je het zelf doet (veel bedrijven hebben geen kennis meer van diaprojectoren), beter is direct kopen van een 2e hands set (dat werkt tenminste)
Aansturen via computer is mogelijk (als het eenmaal werkt), maar vereist wel aanschaf van alles wat genoemd werd (je spaart alleen een beamer uit) Scannen is trouwens ook een heel werk
Je bent fotograaf, houdt van de combinatie van beeld, geluid, muziek en moet dan ook nog een computer-techneut zijn ?
Is de computer betrouwbaar genoeg (niet re-setten bij een sprankelende diashow ?)
Last but not least: STOF, de vijand van de dia.

Zelf gebruik ik na een moeilijk begin de volgende methode :
Een show met maximaal 2 diaprojectoren
Aansturen met een Frequentie Modulatie (gewoon een cassettetape)
Dit systeem is simpel en heel erg betrouwbaar. De eerste keer regel "met de hand" en live op het grote scherm in, waarbij je echt het "gevoel" in de show kan leggen; niks geen gefriemel op een computerscherm.
Dit start ik synchroon met een audio-installatie (bij een dia-show is een goed geluid / muziek heel erg belangrijk) Het geluid monteer ik op Mini-disc.
Tekst op de dia's maak ik aan op de computer, waarna ik het afdruk op plastic sheets, waar ik dia's van fabriceer en combineer met (neutrale) foto achtergrond (in 1 raampje)
Nadeel is, dat (wanneer je iets veranderen wil in het programma), de gehele FM aansturing moet wijzigen.

Mijn methode zal niet de beste of de eenvoudigste zijn, maar zelf beleef ik er veel plezier aan, en bovendien is het vertonen van prachtige dia's al een genot op zich.

Veel succes toegewenst !

Met vriendelijke groet,
Gert de Jong


Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl