X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Review Nikon AF-S 55-200 mm f/4-5.6 VR DX

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Yonego Yonego Auteur op infoyo sinds
01 Juli 2008


Bekijk het profiel van Yonego
Datum: 26-07-2010
Auteur: Yonego
In dit artikel bespreek ik een Nikon zoom objectief dat speciaal gemaakt is voor cameras met een DX sensor. Het is een objectief dat vaak als voordelige combinatie met de camera verkocht wordt; een zogenaamde kitlens. Dit is echter geen reden om aan te nemen dat het hier om een matig tot slecht presterend objectief gaat. In tegendeel, de Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR is een bijzonder interessant objectief met een aantal sterke voordelen.

De Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR is een compact en licht objectief. Met zijn 335 gram en bescheiden afmetingen van (73x99,5mm) is het een ideaal objectief om te gebruiken op kleinere camera's zoals de Nikon D5000. Het is grotendeels gemaakt van plastic en ook de bajonetaansluiting is van kunststof. Hoewel dit misschien niet het meest duurzaam is, zorgt het er wel voor dat het een heel licht objectief is. Bovendien is de kwaliteit van de hedendaagse kunststoffen erg goed.

Het objectief heeft de klassieke filtermaat van 52mm, wat je veel geld kan besparen bij het kopen van een UV- of polarisatiefilter. De zoomring is gigantisch, bekleed met rubber en biedt een prettige weerstand. Dit maakt zoomen gemakkelijk en precies. Handmatig scherpstellen kan, maar dit is niet gemakkelijk. De scherpstelring is niet meer dan een smalle geribbelde plastic ring die zich maar moeilijk precies laat instellen. Ondanks dat dit een AF-S objectief is, is het niet mogelijk om de automatische scherpstelling op elk gewenst moment met de hand over te nemen. Om handmatig te kunnen scherpstellen moet eerst de A/M schakelaar aan de zijkant van het objectief op M worden gezet. De automatische focus is stil, trefzeker en voor een objectief in deze prijsklasse best snel.

De AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR heeft een bereik dat op volformaat (FX) overeenkomt met 85-300mm. Een heel behoorlijk tele bereik dus. Qua bereik sluit dit objectief ook mooi aan bij de al even kleine en lichte Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 VR. Het diafragma is variabel. Dat wil zeggen dat het afhankelijk is van het gekozen brandpunt. De diafragma opening is maximaal f/4-5.6 en minimaal f/22-32. Dit betekent dat het objectief niet erg lichtsterk is. Gelukkig kan dit worden opgevangen door het kiezen van een hogere ISO waarde of door het gebruik van de ingebouwde VR (Vibratie Reductie).

Ondanks dat dit een voordelig objectief is, heeft Nikon het toch kunnen voorzien van een zeer effectief VR systeem. Dit systeem heft de kleine bewegingen op die je met je handen maakt bij het vasthouden van de camera. Dit maakt het mogelijk om twee tot drie stops langer uit de hand te kunnen fotograferen en toch scherpe foto's te krijgen. Je kunt het stabiliserende effect al direct in de zoeker van je camera zien. Uiteraard heeft het geen invloed op de beweging van het onderwerp. Om het onderwerp te kunnen 'bevriezen' heb je een snellere sluitertijd nodig. Het VR systeem werkt prima en is echt een zeer interessante eigenschap van dit objectief.

De scherpte van de gemaakte foto's is over het gehele bereik prima voor een dergelijk objectief. Niet zo goed als duurdere en professionele modellen, maar zeker niet slecht. Het scherpst is het objectief bij een diafragma van f/8 tot f/11, maar helemaal open is er altijd een groot scherp gebied in het centrum van het beeld. Naar het einde van het zoombereik neemt de kwaliteit wel wat af. De minimale scherpstelafstand is 1,1 meter. Je kunt dus niet heel dichtbij komen.

De AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR heeft mede dankzij het gebruik van een moderne lens coating weinig last van CA (Chromatic Aberration). Ook vignetering (donkere hoeken) blijft binnen de perken. Hoewel het aanwezig is over het gehele bereik, is het in de praktijk voor mij althans geen probleem gebleken. Vignetering is trouwens eenvoudig te verhelpen met een fotobewerkingsprogramma en sommige camera's kunnen het automatisch al verwijderen na het maken van de foto. Soms is enige vorm van vignetering in een foto zelf gewenst.

Er is sprake van enige vertekening, maar het is niet veel en ook niet complex van aard. Het kan met een fotobewerkingsprogramma eenvoudig verwijderd worden. Sommige camera's zoals de D5000 kunnen de vertekening al direct na het maken van de foto verwijderen.

In mijn ogen is de AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR ondanks zijn tekortkomingen een prima objectief voor de prijsbewuste fotograaf. Ook voor mensen die niet graag leuren met zware apparatuur is het een interessante optie. In combinatie met de Nikon 18-55mm f/3.5-5.6 VR heb je een mooi bereik en een behoorlijke kwaliteit in een kleine en lichte verpakking. Laten we eerlijk zijn, dit moderne plastic speelgoedje overtreft wat optische kwaliteit betreft vele eerdere objectieven waar men vroeger prachtige foto's mee maakte. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet laten liggen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl