X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Review Domke F-5XC fototas

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Yonego Yonego Auteur op infoyo sinds
01 Juli 2008


Bekijk het profiel van Yonego
Datum: 23-07-2010
Auteur: Yonego
Vroeg of laat krijgt elke amateur of professionele fotograaf er mee te maken; het vinden van een geschikte fototas. Ik zeg bewust geschikte en niet ideale want een ideale fototas die geschikt is voor elke klus, die bestaat volgens mij niet. Daarom hebben veel fotografen misschien wel meer tassen dan objectieven. De tas die ik in dit artikel bespreek is de F-5XC schoudertas in olijfgroen canvas van het gerenomeerde merk Domke. Een compacte en onopvallende messenger stijl tas voor dagelijks gebruik.

Het eerste wat opvalt aan deze Domke F-5XC is dat de tas er niet uitziet als de meeste moderne fototassen. De vormgeving en de gebruikte materialen zijn eenvoudig en functioneel. Ik zou het willen omschrijven als aangenaam sober. Tegenwoordig zien veel fototassen eruit als items uit een science fiction serie met hun glanzende materialen, opvallende kleuren, gestroomlijnde vormgeving en high tech afwerking.

Deze tas dus niet en dat kan prettig zijn als je niet graag te koop loopt met je fotoapparatuur. De Domke F-5XC is gemaakt van stevig maar redelijk fijn geweven canvas. De bodemplaat is verstevigd, zodat hij niet doorbuigt en er geen scherpe voorwerpen of vocht door de bodem bij je apparatuur kunnen komen. De stevigheid van de bodem helpt tevens om de tas zijn vorm te laten behouden. Kleine rubber voetjes hadden het feest wat mij betreft helemaal compleet gemaakt, maar je kunt niet alles hebben.

De draagriem is stevig en gemaakt van ongeveer 3,5cm breed geweven canvas. Er zijn twee banen rubberdraad in verwerkt, zodat de riem niet makkelijk van je schouder glijdt. Dit werkt, maar in de praktijk blijkt dat na lange tijd deze rubber banen vergaan. De draagriem is afneembaar en wordt met twee stalen haken aan de stalen ogen van de tas bevestigd. De haken kunnen vrij draaien zodat de schouderband niet steeds verdraaid raakt. Een degelijke contructie.

Er is geen extra schouderstuk in de riem verwerkt, maar er is een universeel Domke schouderstuk verkrijgbaar (Domke FA-031). Dit schouderstuk wordt door middel van twee bandjes klitteband op de gewenste plaats aan de riem bevestigd. Ik vind dit schouderstuk comfortabel, maar het doet in mijn ogen wel een beetje afbreuk aan de compactheid en opvallendheid van de tas.

De tas wordt afgesloten door een grote flap. De flap sluit aan de voorzijde met behulp van klitteband, heel veel klitteband. Dat is veilig, maar tegelijk een beetje onhandig en behoorlijk lawaaierig. Onopvallend je tas openen in een stille ruimte kun je wel vergeten. Het klitteband knettert en scheurt er vrolijk en hard op los wanneer je de flap open maakt. Dit kleine ongemak is echter eenvoudig op te lossen door losse stukjes klitteband op de flap of op de tas te plakken. Zo verklein je het contactoppervlak en is de flap sneller en stiller te openen.

Aan de voorzijde van de flap is een Domke logo gestikt. Dit logo is indien gewenst eenvoudig met een hobbymesje los te snijden en te verwijderen.

Onder de flap zit een grote rits. De rits loopt over de gehele breedte van de tas en kan tot over de rand van de tas open. Hoewel de plaatsing van de rits in mijn ogen niet optimaal is, is het toch mogelijk om redelijk makkelijk je apparatuur te pakken. Ik denk niet dat de rits je apparatuur snel zal beschadigen, als je er een beetje rekening mee houdt. Bovendien is de rits van kunstof.

De afmetingen aan de buitenzijde van de tas zijn 114x254x273mm en de binnenzijde meet 101x234x247mm. De tas heeft drie vakken. Twee smalle vakken aan de voorzijde bieden ruimte aan kleine spullen zoals een mobiele telefoon, snoertjes, filters, extra batterijen en geheugenkaarten. De vakken zijn niet zo diep, dus je moet een beetje oppassen dat je spullen er niet uit vallen. Onderaan de voorzijde van de tas is een opening gemaakt welke kan worden afgesloten met een rits. Dit is handig om spullen die onderin de tas liggen gemakkelijk te kunnen pakken.

Het hoofdvak is aan alle kanten bekleed met zacht grijs materiaal wat voldoende bescherming biedt. Het hoofdvak is met behulp van de twee meegeleverde zachte verdelers in verschillende delen op te splitsen. Beide verdelers zijn op twee plaatsen te vouwen zodat er nogal wat mogelijkheden zijn om de ruimte naar wens in te delen. De verdelers worden met klittband vastgezet aan de wanden van de tas. Het is mogelijk om één verdeler onderin de tas over de gehele lengte te plaatsen, zodat er een vak ontstaat dat alleen toegankelijk is via de eerder genoemde klep aan de voorzijde. Geloof me, er is verassend veel mogelijk met de indeling van de tas.

Om je een idee te geven van wat er zoal in de tas past, volgen een aantal voorbeelden. De tas is opgedeeld in drie vakken. Het bovenste deel is afgescheiden van het onderste en het bovenste deel is opgedeeld in twee vakken. In het hoofdvak past een Nikon D5000 camera met daarop een Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 VR objectief. De camera ligt op zijn zijkant en er blijft een vak over voor een Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 VR objectief met de zonnekap omgekeerd gemonteerd. In plaats van een tweede objectief kan ook een opsteekflitser zoals de Nikon SB-600 in het vak geplaatst worden. Onderin is er dan nog ruimte voor bijvoorbeeld een Nikon Micro AF-S 85mm f/3.5 VR met de zonnekap omgekeerd gemonteerd en een Nikon AF-S 35mm f/1.8 met zonnekap.

Uiteraard zijn er meer indelingen mogelijk. Je zou bijvoorbeeld je camera zelf kunnen dragen en dan de Domke F-5XC kunnen vullen met enkele passende objectieven of met enkele objectieven en een flitser. Het is ook mogelijk om een wat groter toestel zoals de D700 samen met enkele objectieven in de tas te vervoeren. Een ideale tas dus voor je dagelijkse spulletjes op wat langere uitstapjes. Aan de zijkanten van tas zijn twee canvas lussen gestikt, waar losse spullen of externe lenstassen aan gehangen kunnen worden.

De Domke F-5XC draagt comfortabel. Het canvas is zacht genoeg om zich aan te passen aan de inhoud en aan je lichaam, maar de tas behoudt zijn oorspronkelijke vorm goed. Hij is klein en onopvallend en met zijn gewicht van 770 gram ook een relatief lichte tas. Een interessante eigenschap van het gebruikte canvas is dat het na verloop van tijd zichtbaar gaat verweren. Dit geeft de tas een oud en gebruikt uiterlijk en dat vind ik persoonlijk wel mooi.

Domke maakt de tas in olijfgroen, zandkleur, chocoladebruin en zwart. De olijfgroene variant doet een beetje denken aan een militaire pukkel. Al met al vind ik het een kwalitatief goede tas en ik kan hem zeker aanbevelen.


Reacties op dit artikel
Johan, 2010-12-30
( +1 )

Hey, fijne review. Ik denk erover om deze tas te kopen voor mijn D7000 met twee lenzen erbij. Nu heb ik een aardig idee van wat er zo allemaal in de tas past.
Casper, 2011-04-07
( +1 )

Ik heb deze tas ook en ik vind het een hele goeie tas. Niet te opvallend en handig in het gebruik. Er kan verassend veel in.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl