X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Review Domke F-5XB fototas

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Yonego Yonego Auteur op infoyo sinds
01 Juli 2008


Bekijk het profiel van Yonego
Datum: 19-07-2010
Auteur: Yonego
Vroeg of laat krijgt elke amateur of professionele fotograaf er mee te maken; het vinden van een geschikte fototas. Ik zeg bewust geschikte en niet ideale want een ideale fototas die geschikt is voor elke klus, die bestaat volgens mij niet. Daarom hebben veel fotografen misschien wel meer tassen dan objectieven. De tas die ik in dit artikel bespreek is de F-5XB schoudertas in olijfgroen canvas van het gerenomeerde merk Domke. Een prachtige kleine en onopvallende tas voor dagelijks gebruik.

Het eerste wat opvalt aan deze Domke F-5XB is dat de tas er niet uitziet als de meeste moderne fototassen. De vormgeving en de gebruikte materialen zijn eenvoudig en functioneel. Ik zou het willen omschrijven als aangenaam sober. Tegenwoordig zien veel fototassen eruit als items uit een science fiction serie met hun glanzende materialen, opvallende kleuren, gestroomlijnde vormgeving en high tech afwerking.

Deze tas dus niet en dat kan prettig zijn als je niet graag te koop loopt met je fotoapparatuur. De Domke F-5XB is gemaakt van stevig maar redelijk fijn geweven canvas. De bodemplaat is verstevigd, zodat hij niet doorbuigt en er geen scherpe voorwerpen of vocht door de bodem bij je apparatuur kunnen komen. De stevigheid van de bodem helpt tevens om de tas zijn vorm te laten behouden. Kleine rubber voetjes hadden het feest wat mij betreft helemaal compleet gemaakt, maar je kunt niet alles hebben.

De draagriem is stevig en gemaakt van ongeveer 3,5cm breed geweven canvas. Er zijn twee banen rubberdraad in verwerkt, zodat de riem niet makkelijk van je schouder glijdt. Dit werkt, maar in de praktijk blijkt dat na lange tijd deze rubber banen vergaan. De draagriem is afneembaar en wordt met twee stalen haken aan de stalen ogen van de tas bevestigd. De haken kunnen vrij draaien zodat de schouderband niet steeds verdraaid raakt. Een degelijke contructie.

Er is geen extra schouderstuk in de riem verwerkt, maar er is een universeel Domke schouderstuk verkrijgbaar (Domke FA-031). Dit schouderstuk wordt door middel van twee bandjes klitteband op de gewenste plaats aan de riem bevestigd. Ik vind dit schouderstuk comfortabel, maar het doet in mijn ogen wel een beetje afbreuk aan de compactheid en opvallendheid van de tas.

De tas wordt afgesloten door een grote flap. De flap sluit aan de voorzijde met behulp van klitteband, heel veel klitteband. Dat is veilig, maar tegelijk een beetje onhandig en behoorlijk lawaaierig. Onopvallend je tas openen in een stille ruimte kun je wel vergeten. Het klitteband knettert en scheurt er vrolijk en hard op los wanneer je de flap open maakt. Dit kleine ongemak is echter eenvoudig op te lossen door losse stukjes klitteband op de flap of op de tas te plakken. Zo verklein je het contactoppervlak en is de flap sneller en stiller te openen.

Aan de voorzijde van de flap is een Domke logo gestikt. Dit logo is indien gewenst eenvoudig met een hobbymesje los te snijden en te verwijderen.

Onder de flap zit een grote rits. De rits loopt over de gehele breedte van de tas en kan tot over de rand van de tas open. Hoewel de plaatsing van de rits in mijn ogen niet optimaal is, is het toch mogelijk om redelijk makkelijk je apparatuur te pakken. Ik denk niet dat de rits je apparatuur snel zal beschadigen, als je er een beetje rekening mee houdt. Bovendien is de rits van kunstof.

De afmetingen aan de buitenzijde van de tas zijn 254x114x184mm en de binnenzijde meet 241x101x152mm. De tas heeft twee vakken. Een smal vak aan de voorzijde biedt ruimte aan kleine spullen zoals een mobiele telefoon, snoertjes, filters, extra batterijen en geheugenkaarten. Het is diep genoeg om te voorkomen dat je spulletjes eruit vallen.

Het hoofdvak is aan de voor- en achterzijde bekleed met zacht grijs materiaal wat voldoende bescherming biedt. Waarom de zijkanten niet bekleed zijn, is mij een raadsel. Het hoofdvak is met behulp van de twee meegeleverde zachte verdelers in drie delen op te splitsen. De verdelers kunnen echter ook aan de zijkanten van het vak geplaatst worden, zodat er toch een aan alle zijden beschermd vak ontstaat. Als je dan zelf nog een passende verdeler van een andere tas hebt liggen, kun je die gebruiken om het hoofdvak in twee stukken op te delen. De verdelers worden met klittband vastgezet aan de wanden van de tas.

Om je een idee te geven van wat er zoal in de tas past, volgen een aantal voorbeelden. In het hoofdvak past een Nikon D5000 camera met daarop een Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 VR objectief. De camera ligt op zijn zijkant en er blijft een vak over voor wat kleinere spullen zoals filters of een oplader. Als dezelfde camera met het display naar beneden ligt, is het tweede vak groot genoeg voor een tweede objectief zoals bijvoorbeeld de Nikon AF-S 55-200 f/4-5.6 VR met de zonnekap omgekeerd. In plaats van een tweede objectief kan dan ook een opsteekflitser zoals de Nikon SB-600 meegnomen worden.

Uiteraard zijn er meer indelingen mogelijk. Je zou bijvoorbeeld je camera zelf kunnen dragen en dan de Domke F-5XB kunnen vullen met drie passende objectieven, of met twee objectieven en een flitser of met één groot objectief. Het is ook mogelijk om een wat groter toestel zoals de D700 samen met een objectief in de tas te vervoeren. Een ideale tas dus voor je dagelijkse spulletjes op korte uitstapjes. Aan de zijkanten van tas zijn twee canvas lussen gestikt, waar losse spullen of externe lenstassen aan gehangen kunnen worden.

De Domke F-5XB draagt comfortabel. Het canvas is zacht genoeg om zich aan te passen aan de inhoud en aan je lichaam, maar de tas behoudt zijn oorspronkelijke vorm goed. Hij is klein en onopvallend en met zijn gewicht van 560 gram ook een relatief lichte tas. Een interessante eigenschap van het gebruikte canvas is dat het na verloop van tijd zichtbaar gaat verweren. Dit geeft de tas een oud en gebruikt uiterlijk en dat vind ik persoonlijk wel mooi.

Domke maakt de tas in olijfgroen, zandkleur, chocoladebruin en zwart. De olijfgroene variant doet een beetje denken aan een militaire pukkel. Al met al vind ik het een kwalitatief goede tas en ik kan hem zeker aanbevelen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl