X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Libellen fotograferen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van bernardo bernardo Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van bernardo
Datum: 31-08-2009
Auteur: Bernardo
Steeds meer fotografen leggen zich toe op het fotograferenvan libellen. Ze schieten de mooiste platen. Op de Nederlandse websiteLibellennet vind je vele voorbeelden en een goede uitleg over de vele soortenlibellen.

Waarom is libellen fotograferen zo populair?

Ik heb geen statisch onderzoek verricht, maar als ik naarmijzelf kijk:

 

1. Libellen zijn vaak niet eenvoudig te fotograferen
2. Je probeert zo veel mogelijk soorten te verzamelen
3. Je bent lekker bezig in de natuur.

Ik vergelijk het fotograferen van libellen met vissen. Je zit vaak in eennatuurlijke omgeving, je probeert meerdere soorten te vangen, je weet nooit watje gaat “vangen” en of het ook zal lukken. Je kunt wel een libel fotograferen,maar staat het insect er ook perfect op?

De tips

Voor libellenfotografie heb je twee basiselementen nodig.Een goede camera en goede lenzen. De spiegelreflex-camera is het meest geschikt met daarop tweeverwisselbare objectieven: de onmisbare macrolens en een telelens voor de watgrotere libellen die je niet dichtbij kunt fotograferen.Met de spiegelreflexcamera’s zijn meer instellingen mogelijken kun je snel fotograferen. Een libel blijft namelijk geen eeuwigheid op zijnplek zitten.

Zorg, indien mogelijk, voor een goede achtergrond. Dat houdtin dat achter de libel een vrije ruimte is en geen struik o.i.d. Zorg daarnaastvoor weinig scherptediepte zodat de achtergrond zo “dof” mogelijk wordt.

Neem de tijd. Zorg eerst dat de libel goed in beeld is enmaak desnoods tientallen foto’s. Je kunt thuis de beste er uit kiezen. Aan eenvage foto heb je niets. Neem overigens altijd wat verder weg een foto of eenfoto als de libel er nog niet goed op staat. Mocht de libel wegvliegen dan kunje thuis toch nog kijken welke libel het is geweest.

Let op de stand van de zon.
De beste belichting krijg je als de zon schuin achter jestaat. De libel wordt dan goed belicht (geen tegenlicht), terwijl je net nietin je eigen schaduw zit. Voordat je de libel benadert, is het verstandig, om alin de goede lijn tussen libel en zon te staan en dan pas de libel te benaderen.Let op dat je schaduw niet over de libel heen valt, want dan vliegt de libelweg.

Benader de libel langzaam. Kom je dichter bij probeer dan opeen lager niveau dan de libel te zijn. Hierdoor ben je voor de libel kleiner.

Fotografeer de libel van verschillende kanten en eventueledetails. Hierdoor is het eenvoudiger de libel te determineren. Zorg dat jeloodrecht ten opzichte van de libel staat. Hierdoor worden alle delen scherp.Een klein diafragma (hoog nummer) vergroot de kans dat alle delen scherp zijn.Bedenk hierbij wel dat de achtergrond dan ook meer zichtbaar wordt. Hier zul jedus zelf een keuze moeten maken. En, houd de camera stil. Bewegen bijmacrofotografie betekent onscherpte. Probeer in ieder geval de ogen scherp tekrijgen. De meeste mensen trekken namelijk automatisch naar de ogen toe.Ditzelfde geldt ook voor de fotografie van vogels. Daarnaast lage ISO waardegeeft minder ruis.

Zelf ben ik er een tegenstander van om een libel te vangen.Dat is echt niet nodig.

Probeer ook eens een foto te maken over het gedrag van delibel: het paren, het eten, eitjes afzetten of fotografeer de libel met zijnomgeving (hoog diafragmagetal).

De belangrijkste aandachtspunten:

  • rustige, vrije achtergrond;
  • klein diafragma (hoog getal), tenzij rustige achtergrond ontbreekt;
  • loodrecht fotograferen;
  • goede belichting (kijk naar je scherm na de eerste foto);
  • ISO zo laag mogelijk.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl