X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Je boek bij de boekhandel op de planken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van famke famke Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2008


Bekijk het profiel van famke
Datum: 09-09-2010
Auteur: Famke
Je boek uitgeven bij een uitgeverij. Een droom voor velen, maar wel één die slechts heel zelden in vervulling gaat. Bedrijfjes voor printing on demand voor het uitgeven in eigen beheer schieten als paddestoelen uit de grond; de kosten en risicos zijn minimaal en elk verkocht boek levert winst op. Nu is er een derde mogelijkheid, die tussen deze twee mogelijkheden in zit. Een gat in de markt? Een gouden kans voor auteurs? De praktijk zal het uitwijzen.

Twee sites

Er zijn twee sites in het leven geroepen die (beginnende) auteurs de helpende hand reiken. Het concept van beide sites lijkt sterk op elkaar, namelijk dat bij bewezen belangstelling voor je boek het daadwerkelijk uitgegeven wordt, dat de belangstellenden een klein bedrag investeren en dat deze investering zich na verloop van tijd terugbetaalt.
De manier waarop die belangstelling bewezen wordt en de 'winst' voor de investeerders verschilt echter nogal.

Tien pagina's

De ene site is 'ten pages'. Globaal genomen zijn de voorwaarden voor de auteur dat hij/zij tien pagina's van zijn of haar boek op de site zet, waarna mensen één of meer aandelen kunnen kopen voor 5 euro per stuk. Bij tenminste 2000 verkochte aandelen en ten minste 200 verschillende aandeelhouders krijgt de auteur 1000 euro en acht maanden de tijd om met behulp van een redacteur het boek te voltooien. Vervolgens wordt het (waarschijnlijk) uitgegeven. De resterende 9000 euro zijn bedoeld om de kosten te dekken.
Deze aandelen moeten wel binnen 4 maanden verkocht zijn.

De winst van de aandeelhouder bestaat uit een (klein) percentage van de opbrengst van de boeken. Er wordt namelijk 10% van de boekenprijs gereserveerd voor de aandeelhouders, die dit onderling naar rato mogen verdelen. Er moeten dus minimaal 6667 boeken verkocht worden om je 5 euro eruit te halen.
Wordt het boek niet uitgegeven, krijgt de aandeelhouder 4 euro per aandeel terug.

Schrijversmarkt

De andere site heet 'schrijversmarkt'. Hier zet een auteur het gehele boek op de site. Iedereen kan het hele boek dus lezen. Ook hier kunnen mensen één of meer aandelen kopen, ook voor 5 euro. Nu heb je als auteur slechts 250 verkochte aandelen nodig, maar wel van 250 verschillende aandeelhouders.
Vervolgens wordt het boek uitgegeven door een speciaal daarvoor opgerichte uitgeverij, tegen de gebruikelijke voorwaarden van zo'n beetje elke willekeurige uitgeverij.

De aandeelhouders krijgen per gekocht aandeel een boek, met als extraatje dat zijn of haar naam voorin vermeld wordt. Wanneer iemand veel aandelen heeft gekocht wordt hij of zij vermeld als grootaandeelhouder.

Lijkt een gekozen boek niet te gaan lopen, kun je je aandeel verschuiven naar een ander boek. Je krijgt je 5 euro dus nooit terug, maar na verloop van tijd haal je er wel een boek uit.

Welke manier is aantrekkelijker?

Welke site en welke manier je het meest aanspreekt, is natuurlijk persoonlijk.
Ten pages heeft iets meer prestige, voor mijn gevoel, door het commerciële karakter ervan.
Als investering levert ten pages niet heel veel op, maar toch. Als een boek binnen een maand bijna alle aandelen heeft verkocht, lijkt het mij wel een goede financiële keus, wat je ook van het boek zelf vindt.

Schrijversmarkt vind ik sympathieker. Het blijft ook beter bij waar het om gaat; of een boek gewild is door de aandeelhouders.
Daarom zou ik zowel als auteur als als aandeelkoper kiezen voor het laatste.


Reacties op dit artikel
Valentine, 2010-09-13
( 0 )

Hi Famke,

Leuk dat je een stuk schrijft over onder meer TenPages.com. Ik mis alleen nog de redenen waarom iemand met TenPages.com zou willen meedoen terwijl dat volgens mij wel relevant is voor zowel schrijvers als aandeelhouders.

De kans om bij TenPages.com te worden uitgegeven is aanzienlijk groter dan zowel bij een uitgeverij als bij andere online initiatieven, er worden na slechts 7 maanden al 16 (!) schrijvers uitgegeven. Daarnaast, minstens zo belangrijk, is TenPages.com het enige initiatief dat werkt met degelijke, bestaande partijen. In plaats van door de website (of nieuwe uitgeverij) zelf, wordt je boek door een gerenommeerde bestaande uitgeverij uitgegeven en zorgt partner boekhandelketen selexyz voor extra promotie. Dat betekent natuurlijk dat de kans dat je boek een breed lezerspubliek bereikt, veel groter is dan bij een kleine (internet)uitgeverij. Commercieel is niet per se een nadeel: in principe is elk bedrijf commercieel (heeft een winstoogmerk) en commercieel kan ook betekenen 'professioneel opgezet', wat volgens mij ook een voordeel voor de gebruiker kan zijn.

Voor wat betreft de redenen voor de aandeelhouders, geef je aan dat er 6.667 boeken moeten worden verkocht om quitte te spelen. Dat is niet per se waar, dat hangt af van de verkoopprijs. In jouw voorbeeld ben je uitgegaan van een verkoopprijs van 15 euro excl. BTW, maar een boek kan net zo goed 20 euro gaan kosten (een debuut is in de eerste fase duurder dan een gemiddeld Nederlands boek, omdat bij die laatste ook pockets en midprice edities worden meegerekend). In dat geval speel je bijvoorbeeld bij 5.000 exemplaren quitte en verdubbel je je inleg bij 10.000 verkochte exemplaren.

En verder is het inderdaad een kwestie van smaak; maar deze gegevens wilde ik je niet onthouden. Verder een leuk stuk hoor!
Valentine van der Lande (oprichter TenPages.com)
Haat aan jou!, 2010-11-29
( -1 )

IK SNAP NIET DAT JIJ HET HIER OP ZET

|
|
|
|
V
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl