X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lieke leest... Het gelijk van Heisenberg

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Lieke Lieke Auteur op infoyo sinds
17 Februari 2009


Bekijk het profiel van Lieke
Datum: 09-06-2010
Auteur: Lieke
Het gelijk van Heisenberg is een boek, geschreven door de Venlose auteur Frans Pollux en is zeer het lezen waard. Ik zal u uitleggen waarom ik van dit boek genoten heb.

Het ligt voor de hand dat, als een Venlose schrijver, een stadsgenoot, zich met zijn debuut op de nationale boekenmarkt waagt, ik over zijn boek een stukje wil schrijven. Prettige bijkomstigheid is het dan ook, dat ik het boek met enorm veel plezier heb gelezen, want anders was mijn voornemen wat ongelukkig geweest. Als ik na pakweg vijftig pagina’s nog onberoerd ben, lonk ik naar de grote stapel ongelezen boeken en zij lonken naar mij. In dit geval mochten ze even blijven lonken, want Het gelijk van Heisenberg van Frans Pollux is een ware pageturner en daar liet ik me dus niet van afleiden.

Syris

Ik beland in de toekomst, gezien de reeds doorstane ontwikkelingen in onze maatschappij, ver, maar toch niet ver genoeg, vooruit. Pollux laat de meeste Europese landen opgaan in de Verenigde Markten van Europa, The Engagement. Niet langer geleid door een parlementaire democratie, maar een volledig op vraag en aanbod draaiend systeem. Hetzij her en der een beetje bij gestuurd door de Raad van de Markt onder leiding van David Ulle Hendrikson en bijgestaan door afdelingen Onderzoek en een onafhankelijke Veiligheidsdienst.
Op afdeling Onderzoek, departement Fiscaliteit en Vrijhandel, werkt hoofdpersoon Syris volledig in dienst van het systeem van The Engagement. Met groot apathisch vermogen weet hij fraudeurs en marktkritische lui er bij te lappen, niet wetende dat de bal heel hard terug zal kaatsen.

Nattigheid

Het begint met een bloedende Roemeen die plots voor Syris’ deur staat. Zijn vrouw Mariëlla neemt de Roemeen onder haar hoede, terwijl Syris met een aantal brandende vragen zit: Wat te doen met een marktkritische (Roemenië keerde zich tegen The Engagement) en dus gevaarlijke Roemeen in huis? Waarom spreekt mijn vrouw Roemeens? En wat doet die Glock G37 in ons keukenkastje? Er staan controleurs van The Engagement voor de deur, wat nu?
Dit is de eerste gebeurtenis die Syris’ veilige wereldje doet wankelen. Zijn vrouw blijkt mysterieuzer dan hij gedacht had en hoewel het onheil nadert, weet hij niet in wat voor situatie zijn vrouw hem gemanouevreerd heeft. In zijn eigen cynische woorden is vooralsnog alleen ‘het aardige eraf; het luistert nauw: te veel geheimen breken het vertrouwen, te veel vertrouwen breekt het mysterie’. Als een dikke man met skibril hem in een gondel in Kleinwalsertal een foto laat zien van zijn vrouw Mariëlla met een figuur, genaamd XXXX, begint Syris wat nattigheid te voelen.
Baas Baukwal stuurt Syris naar New York voor een opdracht die ter plaatse zal worden onthuld. Syris ontwijkt de opdracht vakkundig door zich in de zalige vrijheden van het New Yorkse uitgaansleven te storten, met alle hilariteit van dien. De aanblik van de loop van een pistool stopt zijn ongebreidelde vrijheid en hij moet toegeven aan de opdracht van zijn leven…

Ongrijpbaar

Van alle kanten wordt Syris benaderd: de “Skibril” die hem op de hoogte stelt van de groepering van zijn vrouw en hem wil gebruiken als informant, Victor Vriendjes, die hem probeert over te halen om tégen The Engagement te werken, de naar aftershave ruikende zwerver, die hem wil lokken met een Dalkozenkrant en hem daarmee doet verzeilen in een nachtmerrie, de indringer op zijn hotelkamer in New York… Wie heeft het laatste woord?
Hoe harder er aan Syris getrokken wordt, des te meer hij zijn eigen partij kiest. Als een ongeleid projectiel of, om toch een beetje naar de titel toe te werken, als een ongrijpbaar deeltje waarvan je niet tegelijkertijd de locatie kunt vaststellen en de richting waarin hij zich hoe snel beweegt. Syris wordt in volledige onzekerheid gestort en merkt dat hij niets meer voor waar aan kan nemen.

Lees het relaas

Bovenstaand is slechts het tipje van de sluier. Ik zou veel meer met u willen delen: het hilarische evaluatiegesprek met intendant Smyrna, de kroegentocht in New York, de discussie met de Verzamelaar van Tweede Zinnen, de gigantische overstroming die de dijken van Venlo genadeloos negeert en natuurlijk Syris’ collega Heino Duzzel, die in voorgaande beschrijving veel minder aandacht kreeg dan waar hij volgens zichzelf ongetwijfeld recht op had.

Ik kan niet alles vertellen, u moet het zelf maar lezen: het relaas van Syris, zoals de fantoomschrijver het aan u voor wil leggen. Eén laatste herinnering, voordat de wereld voorgoed veranderde.

Reacties op dit artikel
Marco, 2010-06-29
( 0 )

Wervend geschreven! Ik ga het boek kopen. Hoe verwarrend je relaas ook is, ik denk dat het precies voor mij geschreven is. Dank!
Elle, 2011-02-09
( 0 )

Een aardige poging om het verwarrende verhaal te bespreken, maar ontoereikend. Ik heb het boek een paar maal gelezen en dat was nodig. Dan pas zie je dat het heel knap geschreven is en dat die toekomstkijkerij niet eens zo fictief is.
Het is te hopen dat Pollux nog eens vaker achter zijn toetsenbord gaat zitten want schrijven kan hij.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl