X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe geef je een boek uit?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Prancer Prancer Auteur op infoyo sinds
17 November 2008


Bekijk het profiel van Prancer
Datum: 20-05-2010
Auteur: Prancer
Je hebt een boek geschreven, maakt niet uit wat. Je bent er helemaal tevreden over en je krijgt enthousiaste reacties uit je directe omgeving. Het lijkt je wel wat om het te laten drukken. Wat nu?Er zijn twee mogelijkheden:- je biedt je boek aan bij uitgevers in de hoop dat ze het accepteren en voor jou gaan uitgeven- je gaat je boek zelf uitgeven, in eigen beheer

Uitgevers

Er zijn meer dan genoeg uitgevers, maar… zij ontvangen honderden, zo niet duizenden manuscripten van even zoveel auteurs. Je kunt je voorstellen dat ze misschien niet op jou zitten te wachten. Een nog volkomen onbekende auteur…

Wat moet je doen om jezelf bij een uitgever aan te bieden?

Allereerst moet je een korte samenvatting maken van je boek. Het moet een pakkend stuk tekst zijn dat uitnodigt om het hele manuscript te willen lezen. Maar hou het wel zakelijk. Termen als: “zo geweldig”, “absolute aanrader” en wat je ook maar kunt verzinnen op dat gebied, moet je beslist niet gebruiken!
Zij bepalen ten slotte of ze denken dat jouw script de moeite van het uitgeven waard is, niet jijzelf.
Deze korte samenvatting (hou als richtlijn 150 woorden aan), stuur je in je aanvraag aan de door jou uitgekozen uitgever. Het manuscript stuur je als (digitale) bijlage mee. Kijk of vraag vooraf even wat de exacte verwachtingen van de uitgever zijn over het aanleveren van een manuscript.

Verwacht niet direct volgende week bericht. Nogmaals: uitgevers krijgen enorme hoeveelheden manuscripten aangeboden, geef ze de tijd om de jouwe te vinden en, hopelijk, te lezen!

Als een uitgever belangstelling heeft, volgen er gesprekken en onderhandelingen. Zij zullen je een bepaald percentage aan royalties bieden over de verkopen die zij realiseren. Meestal maken zij een inschatting van het aantal boeken dat ze denken te kunnen verkopen en krijg je daar een voorschot op. Maar ook hier zijn er grote verschillen tussen de diverse uitgevers, dus let goed op wat de mogelijkheden zijn en wat ze aanbieden.

Tegenwoordig is er veel te vinden op internet over het (laten) uitgeven van je boek, dus neem de tijd en kijk goed rond.

Uitgeven in eigen beheer

Knip en plak de tekst “uitgeven in eigen beheer” in google en je krijgt honderden links naar bedrijven die je boek voor je willen uitgeven, zolang je het in eigen beheer houdt.
De meesten zullen hieraan geen voorwaarden stellen. Het is ook een relatief veilige manier van werken. Ze maken namelijk gebruik van Print on Demand (POD). Dat wil zoveel zeggen dat ze je boek printen op het moment dat er vraag naar is. En ook exact de hoeveelheid waar vraag naar is!
Zij bepalen de printkosten per boek, of met een staffel als het om meerdere boeken gaat. Jij bepaalt de verkoopprijs. Het verschil is jouw winst.

Er zit een nadeel aan deze manier van uitgeven: je hebt weliswaar volledig de eigen hand in hoe je boek er uit komt te zien, de prijs en hoeveel er geprint worden, maar dat betekent ook dat je verder vrijwel alles zelf moet doen!

Zorgen dat je manuscript een kloppend verhaal is, zonder fouten. Zorgen dat het zo is opgesteld dat het door de POD uitgever geprint kan worden. Zelf een omslag maken. Zelf zorgen voor een ISBN. Zelf promoten en vaak ook nog zelf zorgen voor de distributie van je boek.

Toch wegen de voordelen vaak op tegen de nadelen. Zeker voor startende auteurs die vooral hobbymatig schrijven.
- je weet zeker dat je je boek kunt uitgeven
- je bepaalt zelf hoeveel er worden geprint
- je bepaalt zelf of er een voorraad wordt geprint of niet
- je bepaalt zelf of je je boek via het centraal boekhuis wilt laten distributeren
- je bepaalt zelf of je je boek wilt laten voorzien van ISBN (nodig voor centraal boekhuis)
- je bepaalt zelf hoe je boek bij de lezer terecht komt
- steeds meer POD uitgevers maken gebruik van een website waar je je boek op kunt aanbieden en er zijn er die vandaar uit ook je boek in opdracht van de koper print, verzend en de winst op jouw account bij schrijft
- je bepaalt zelf of je boek ook, of misschien wel alleen, wordt uitgegeven als e-book

Als startende auteur heb ik zelf heel wat op internet gesurft op zoek naar de voor mij meest aantrekkelijke uitgever. Ik vind het vreselijk om met mijn manuscript te gaan lopen leuren bij uitgevers, mezelf te moeten verkopen. Daarom heb ik mijn manuscript alleen aangeboden bij één van de drie POD uitgevers die ik heb benaderd. Willen zij het uitgeven dan is dat natuurlijk prima. Zo niet, dan wordt het POD.

Let bij POD goed op wat ze wel en niet voor je doen. Maar ook hoe overzichtelijk en professioneel hun website is, of je prompt reactie op vragen krijgt en hun openheid en duidelijkheid. Een ander belangrijk punt vindt ik dat zij het boek ook meteen aanbieden op hun website en de volledige distributie met de koper voor je afwikkelen. Dat scheelt je enorm veel werk wat je weer kunt steken in je volgende boek.

Maar met zoveel aanbieders op de markt is er eigenlijk maar één goed advies:
Kijk goed om je heen en stel overal zoveel mogelijk vragen!

Nieuwe alternatieven

Sinds kort is het ook mogelijk om je boek te promoten door aandelen te verkopen. Doelstelling is een bepaald aantal aandelen te verkopen binnen een bepaalde tijd. Lukt dat, dan komt je boek automatisch bij een uitgever terecht. Met alle voordelen van dien:
- professionele begeleiding
- perfecte opmaak
- een prachtige omslag
- en natuurlijk inkomsten

De aandelen zijn over het algemeen goed betaalbaar, vaak mag je als auteur ook aandelen kopen en is het een redelijk veilige investering voor de "aandeelhouders".

Reacties op dit artikel
Loekie pieterse, 2010-08-18
( +1 )

Dank voor de duidelijke uitleg.
Vriendelijke groet Loekie
Leonie, 2012-09-16
( +2 )

Dank je voor de heldere manier van schrijven. Dat is ook wel eens lekker in het bos het vele geleuter.
Aandelen kopen en verkopen? Kun je iets meer vertellen hoe dat werkt en wat het inhoud?
Een succesvolle groet,
Leonie

Jan, 2012-10-21
( +1 )

Bij minbestseller kan je je boek ook uitgeven. Ze zijn erg goed. Daar heb ik ook mijn boek, Royal Destiny uitgegeven. Erg spannend boek haha.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl