X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe schrijf je een boek?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Prancer Prancer Auteur op infoyo sinds
17 November 2008


Bekijk het profiel van Prancer
Datum: 20-05-2010
Auteur: Prancer
Voor het schrijven van een boek zijn een paar dingen noodzakelijk:- inspiratie: een idee waarover je wilt en kunt schrijven- doorzettingsvermogen: helemaal afmaken en alle fouten eruit halen- taalkennis: onmisbaar om er een lekker lopend, goed leesbaar verhaal van te maken- tijd: je moet er tijd voor vrij maken. De meeste boeken zijn niet in een paar dagen geschreven- oefening: zoals bij alles in het leven geldt ook hier de regel: oefening baart kunst

Inspiratie

Inspiratie kun je opdoen op allerlei manieren. Een woord wat je opvalt in een gesprek, een droom, of een nachtmerrie, een film of een nieuwsbericht. Maakt niet uit. Als het maar iets is waar jij een briljant idee van krijgt.

Doorzettingsvermogen

Je zult zien dat wanneer je een boek gaat schrijven, je regelmatig vast loopt. Een zin loopt niet, het voelt niet goed. Of je loopt vast in het verhaal zelf. Een verhaallijn is hierbij onmisbaar. Stel voor jezelf een verhaallijn op met een vast beginpunt en een vast eindpunt. Hiertussen is veranderen geen enkel probleem, zolang de verandering maar past binnen het door jou gekozen begin- en eindpunt.
De vaste n de variabele onderdelen van je verhaallijn, geven je houvast bij het schrijven. En ook bij het herschrijven. Het zal regelmatig gebeuren dat je een stuk terug leest en bedenkt dat wat je net geschreven hebt, niet logisch is of totaal niet klopt met wat je eerder hebt geschreven. Bedenk wat je het meeste bevalt en pas de rest daarop aan.

Het schrijven zelf is leuk om te doen. Maar was als het af is? Dan komt het erop aan. Alle type- en taalfouten moeten eruit worden gehaald. Dat vergt veel lees- en herlees werk. En ook veel schrijf- en herschrijfwerk. Dit is een moeizaam proces dat alleen de volhardende schrijvers afmaken. (Tenzij ze een uitgever hebben natuurlijk!)
Doe dit zoveel mogelijk met hulp van anderen. Laat je partner, je ouders, je broer of zus, of een goede vriend of vriendin eerst je boek lezen op fouten.

En hou rekening met kritiek. Niet iedereen denkt zoals jij. Hoe meer mensen jouw boek beoordelen, hoe meer verschillende reacties je krijgt. Doe er je voordeel mee. Zij zijn de maatstaf voor het uiteindelijke publiek!

Taalkennis

Het klinkt heel logisch om een goede kennis te hebben van de taal waarin je schrijft. Ik ga in dit artikel even uit van Nederlands.
Maar een goede taalkennis is niet alleen maar je werkwoorden en vervoegingen kennen. De ds en de ts. Je moet gevoel voor taal hebben. Je moet leren wat lekker loopt en wat niet. Hoe gebruik je leestekens. Let erop dat de zinnen niet te lang worden. Gelukkig is hier veel hulp voor te vinden op het internet.

Tijd

Ook zon intikkertje zou je zeggen. Logisch toch? Dat een boek schrijven tijd kost? Ja, maar heb je er ook een idee van hoeveel tijd? Natuurlijk hangt het voor een groot deel af van de lengte van het verhaal. Maar ook van de inhoud en in hoeverre de lezers zullen verwachten dat het moet voldoen aan wat in werkelijkheid mogelijk is. Bij een thriller doe je er goed aan uit te zoeken of alles wat je schrijft wel mogelijk is in het echt. Bij science-fiction maakt dat logischerwijs nauwelijks iets uit.
De kans is groot dat als je eenmaal bent begonnen, het moeilijk wordt om het van je af te zetten en tijd vrij te maken voor de rest van het huisgezin. Besef dit goed en hou hier rekening mee.

Oefening

Hoe vaker je schrijft, hoe beter het je afgaat. Maar hoe pak je dat aan? Oefen elke dag in het schrijven van een stukje tekst. Maakt niet uit waarover. Verzin een onderwerp en probeer hier non-stop 5 minuten over te schrijven. Maakt niet uit wat, let niet op typefouten. Het gaat erom dat een verhaal schrijven een gewoonte wordt.
Bijkomend voordeel van deze oefening is dat je vast en zeker een keer een onderwerp tegenkomt waar je daadwerkelijk een column, verhaal of boek over gaat schrijven. Dit artikel is namelijk ontstaan uit zon oefening!

Tot slot

Laat wat je geschreven hebt, regelmatig lezen door anderen die je graag mag en die je vertrouwd. Als je erom vraagt, zullen zij je een eerlijk oordeel geven over de inhoud, schrijfstijl en of het een pakkend stuk tekst is.
En: heb vooral veel plezier in schrijven!

Reacties op dit artikel
Ashley, 2010-11-29
( 0 )

Weet U ik droom er al sinds ik een kind ben om een boek te schrijven, maar het probleem is dat ik vastloop bij de eerste regel. Ik weet echt niet hoe ik moet beginnen en dan heb ik een begin.. dan vind ik het slecht en haal ik het weg. Zo gaat het al weken.
Please Help!!!
Marit, 2010-11-30
( 0 )

Hallo Ashley,

Ik wil je graag helpen, maar daar is Infoyo niet erg geschikt voor. Wil je me mailen op mijn mailadres welkom@maritsboeken.ophetweb.nu? Ik reageer zo gauw mogelijk!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl