X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Hobby en vrije tijd" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lieke leest... Dochter van Isfahan

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Lieke Lieke Auteur op infoyo sinds
17 Februari 2009


Bekijk het profiel van Lieke
Datum: 18-02-2009
Auteur: Lieke
Liefhebbers van de boeken De Vliegeraar en Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini kunnen een nieuwe schrijver aan hun favorietenlijst toevoegen: Anita Amirrezvani. Prachtig, hoe zij schrijft en zich inleeft in het leven van een vaderloos, veertienjarig meisje, die haar talenten moet inzetten om te overleven in een zeventiende-eeuws Iran.

De dochter van Isfahan

“Eerst was er niet, en toen was er. Vóór God was er niemand.”

Na deze aanhef ontvouwt zich het verhaal van een veertienjarig meisje uit het zeventiende-eeuwse Iran. Haar moeder wil ons haar dochters wonderlijke verhaal rooskleuriger uit de doeken doen dan het eigenlijk is: haar dochter maakte een prachtig turkooizen tapijt en verkocht het al voor veel zilver alvorens het van het getouw was. Nu ze een bruidsschat had, kon het meisje trouwen en haar bruiloft duurde drie dagen en drie nachten. Haar echtgenoot voerde haar augurken toen ze zwanger was en ze kreeg zeven zonen in zeven jaar tijd… Maar de dochter onderbreekt haar moeder en wil ons liever laten weten wat er echt gebeurd is.

Wie is de hoofdpersoon?

Wie is de hoofdpersoon? Tijdens het lezen van haar verhaal viel mij plotseling in dat ik haar naam vergeten was. “Hoe kan ik dat nou vergeten”, dacht ik nog, want ik had al minstens honderd pagina’s omgeslagen! Ik begon terug te bladeren, want ondanks dat het perspectief vanuit de ik-persoon was, redeneerde ik dat iemand haar soms toch met haar naam zou aanspreken. Soms zag ik wel een benaming: khoda, azizam… Dat bleken echter allemaal koosnaampjes en niet haar roepnaam. Nergens vond ik haar naam! Toen ik het boek uit had en de noot van de auteur las, bleek dat schrijfster Anita Amirrezvani deze bewust in het midden had gelaten, als eerbetoon aan de anonieme ambachtsman in Iran. Dit even terzijde, voordat u zich afvraagt waarom ik de naam van de hoofdpersoon niet noem!

Het verhaal

In haar voorbestemd huwelijksjaar verliest het meisje haar vader en blijft zonder bruidsschat achter. Haar moeder Maheen en zij komen bijna van de honger om en besluiten om de bescherming van Oom Gostaham op te zoeken, in Isfahan. Zij worden als bedienden ingezet in het rijke huishouden van Gostaham en zijn vrouw Gordiyeh. Als Gostaham ontdekt dat de jonge meid zeer grote aanleg heeft voor het ontwerpen en knopen van tapijten, neemt hij haar onder zijn hoede en begint haar stukje bij beetje de fijne kneepjes van het vak te leren. Op een dag wordt haar tapijtontwerp opgemerkt door een rijke handelaar, Fereydoon. Zijn interesse in het meisje is gewekt en Fereydoon besluit met haar te trouwen. Addertje onder het gras: het is slechts een tijdelijke overeenkomst, een zogenaamde sigheh. Vanwege de beloofde som geld gaat de familie akkoord met dit aanbod. Maar ook in de hoop dat het meisje Fereydoon kan verleiden om haar uiteindelijk tot permanente echtgenote te nemen…
Maar wat als het niet lukt? Dan is de jonge meid zonder bruidsschat haar enige waardevolle bezit, haar maagdelijkheid, voorgoed kwijt. Dan staan de huwbare mannen na afloop van een sigheh niet meer in de rij om haar als permanente echtgenote te nemen. En wat biedt het leven dan nog voor de jonge meid en haar moeder? Voor eeuwig onder de bescherming van oom Gostaham? Terwijl zijn vrouw Gordiyeh ze liever ziet gaan? Wat doen twee vrouwen als zij op straat komen te staan?
Deze vragen spoken door het hoofd van de jonge meid en haar noodlot wil dat ze deze vragen daadwerkelijk moet zien te beantwoorden om samen met haar moeder te overleven. Hoe ze dat doet kunt u lezen in het prachtig geschreven Dochter van Isfahan. Anita Amirrezvani verstaat de kunst om de lezer op sleeptouw te nemen in haar kleurrijke Isfahan uit de zeventiende eeuw: de Grote Bazaar, de Weerspiegeling van de Wereld, de Vrijdag-moskee, de Sjah en zijn harem, de kunst van het tapijt maken en de kunst om te overleven…

Reacties op dit artikel
Thea van vaalen, 2010-02-22
( +1 )

Ook ik ben halverwege het boek terug gaan bladeren omdat ik me de naam van het meisje niet kon herinneren. Kwam er toen achter dat die naam nergens werd genoemd.

Het is een prachtig geschreven boek dat boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Een meeslepend verhaal dat je van begin tot einde vast zal houden.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl